a Kör trilógia

Engelsfors. Egy apró csodás kis város Svédországban, ahol 6 lány épp csak elkezdte a középiskolát. Semmi közös nincs bennük - kivéve hogy mindegyikőjükben ősi ördögi erő lakozik. Azt mondják boszorkák. Egy ősi prófécia állítja, hogy ők a kiválasztottak. Ettől a naptól kezdve a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Az idő csak fogy. Valami vadászik rájuk, és ha nem ők találják meg előbb és pusztítják el azt, akkor ők halnak meg… Mats Strandberg és Sara Bergmark Elfgren trilógiája újabb skandináv bestseller, 21 nyelvre fordították le. Az első kötet már magyarul is olvasható. A második kötet fordítása 2013 tavaszán érkezik

Állandó oldalak

Friss topikok

Címkék

Rebecka a hatodik lány

2012.10.23. 14:58 paddington

Jóformán az iskola összes tanulója kint áll az udvaron. Lökdösődnek, tolakodnak. Felfokozott, de fojtott párbeszédek zajlanak. Senki nem tudja biztosan, ki halt meg, de úgy hírlik, Elias Malmgren. A tanárok mindenkit hazaküldtek ugyan, de láthatóan senkinek sem áll szándékában elindulni, mielőtt ki nem hozzák a holttestet.

A holttest. Rebecka beleborzong. A főbejárat előtt várnak Gustaf-val. A fiú mögötte áll, hátulról átöleli karjával.

– Ígérd meg, hogy téged soha nem ér semmi baj – szólal meg halkan Rebecka.

Gustaf kicsit szorosabban öleli magához a lányt, ajkai megérintik Rebecka fülét.

– Megígérem – mondja.

Aztán finoman arcon csókolja.

Időnként Rebecka még mindig alig fogja fel, hogy együtt járnak. Gustaf, amióta csak ismeri, a legnépszerűbb srác az iskolában. Ő az, akinek a nevével a csajok telefirkálják a füzeteiket a tanórákon. Rebecka is közéjük tartozott, sosem hitte volna, hogy a fiú észreveszi. Egy lány volt a tömegben. Biztonságot adó, szinte kellemes érzés volt arra gondolnia, hogy Gustafot úgysem kaphatja meg. A helyi futballsztár. Nála egy évvel idősebb. Iszonyú jól néz ki, mint egy hollywoodi filmszínész, és majdnem ugyanolyan elérhetetlen.

De aztán a kilencedikesek tavaszi bankettjén minden megváltozott. Smároltak. Egy hétre rá, egy este az évzáró után megint smároltak. Rebecka megivott két cidert, úgyhogy éppen eléggé be volt csípve, hogy meg merje kérdezni:

– Mi most járunk?

– Naná! – felelte a fiú, és ráragyogtatta azt az eszméletlen mosolyát. – Naná!

A nyár folyamán Rebecka élete teljesen átalakult. Mostanra már mindenki tudja, ki ő. De ennél jóval gyökeresebb változások is végbementek benne. Szinte rémülettel tölti el, ha arra gondol, hogy Gustaf lett a mindene. Olyan gyönyörű ez a fiú. Nem tud betelni a nézésével. Sose unja el a csókolgatását.

Elég ambivalens érzés ez, hogy így vált valakivé. Mintha bármikor elragadhatnák tőle minden kincsét. Tisztán látja maga előtt – amint egy nap mindenki rájön majd, hogy ő, Rebecka, se nem túlságosan okos, se nem valami szórakoztató, még csak nem is annyira szép. Legjobban attól a naptól fél, amikor Gustaf döbben rá minderre.

(...)

Rebecka még ébren fekszik, amikor meghallja a kulcszörgést a zárban. Hallja, ahogy a mamája leveszi a kabátját és a cipőjét. Aztán nyílik a fivérek szobájának ajtaja, majd a nővéreké.

Rebecka már korábban bekukkantott hozzájuk. Valójában csak akkor jutott eszébe, hogy a kicsik egész éjszakára egyedül maradtak, amikor Minootól búcsút vett. És ha történt velük valami? Ha tűz ütött ki a házban? Vagy ha valamelyikük felébredt, és amikor nem találta se Rebeckát, se a mamájukat, kiment az erkélyre, ahonnan lepottyant, és összezúzta magát a földön…?

Rohant haza fáradt lábain, amilyen gyorsan csak tudott. De mindent csendben és rendben talált, mint általában.

Kint az előszobában a mamája léptei egyre közelebb érnek. Rebecka megpróbál nyugodtan lélegezni. De hozzá nem nyit be a mamája, hanem tovább megy a konyhába.

Rebecka az ágyában fekszik. Megkönnyebbülés és bánat furcsa elegye járja át. Nyilvánvaló, hogy a mama őt egyáltalán nem tekinti gyermeknek. Rebecka már öt-hatéves korától békefenntartó volt az Anton és Oscar közötti peres ügyekben, ő tartotta szemmel a két kisfiút, nehogy rendetlenül viselkedjenek. Almával és Moával ugyanez a helyzet. Rebecka a világ legjobb pesztonkája –  állandóan ezt hallgathatta már akkor is.

Felül az ágyban, és a ma éjszaka megismert új családjára gondol. Ott is ugyanezt a szerepet szánják neki. A vezetőét, a közvetítőét, a csoport összetartó erejéét. Sikerülni fog-e? Meg tud-e birkózni vele?

Kimegy a konyhába. A mama reggelit készít.

– Beckis, ilyen korán fent vagy? – kérdezi, és szeretettel megöleli Rebeckát.

Rebecka máris jobb kedvre derül. Ritkán fordul elő, hogy a mamájával kettesben lehet.

Miközben együtt megterítenek, a mamája beszámol a sürgősségi osztály éjjeli drámáiról. A Götvändarenben, a város egyetlen szállodájában, nagy verekedés tört ki, melynek eredményeképp hét öltéssel kellett összevarrni egy férfit. Egy másik férfi forró serpenyővel támadt a feleségére, amiért az odaégette a sertéssültet. Egy idősebb asszony, a fűrészüzem dolgozója, az éjszakai műszak alatt véletlenül levágta a bal kézfejét. Egy kisgyerek pedig úgy bepánikolt a sötéttől, hogy szinte pszichotikus állapotba került. Váltig hajtogatta, hogy odalent az ablaka alatt szörnyek járkálnak az utcán.

– Nem lehetett nem észrevenni, hogy holdtölte van – mondja a mama, és közben tányérokat vesz elő.

A mamának van egy elmélete, mely szerint az emberek viselkedése holdtöltekor megváltozik. Ha a hold hatással van az árapályra, egészen biztosan hatnia kell az emberekre is, hisz testük nagy része víz. A mama világában a szokatlanul nagyszámú szülésektől kezdve, az erőszakos bűncselekményeken át az alvászavarokig minden megmagyarázható egyetlen dologgal: „Biztosan holdtöltekor történt.”

– Lehet, hogy amikor ráadásul vörös is a hold, még jobban elszabadul a pokol – egészíti ki Rebecka.

A mama kérdőn néz rá.

– Ezt meg hogy érted?

Rebecka elbizonytalanodik.

– De hát teljesen vörös volt. Vérvörös.

– Milyen furcsa, hogy ezt említed – mondja a mama. – Néhány páciens is arról beszélt, hogy vörös a hold. De amikor kinéztünk a személyzeti szoba ablakán, a hold pontosan úgy festett, mint máskor.

A mama kávét tölt magának.

Rebecka kinéz az ablakon. A fényes reggeli égbolton még fent van a hold. Áttetsző és továbbra is vörös. A mama követi Rebecka tekintetét, anélkül, hogy reagálna. Láthatóan semmi különöset nem vesz észre a holddal kapcsolatban.

– Biztosan álmodtam az egészet – mondja halkan Rebecka.

Egy kicsit morfondírozik.

– Mama… hallottál valami furcsát a Mocsárbányáról?

– Mit?

– Nem tudom. Mondjuk, hogy mondta-e neked valaki, hogy sötét dolgok történnek arrafelé.

A mamája elkerekedett szemekkel néz rá.

– Miről beszélsz?

– A népparkról.

– Miféle népparkról?

– A Mocsárbányáról!

A mama a homlokát ráncolja.

– Ismerősnek hangzik egy picit. Hol van?

– Hát itt, Engelsforsban.

A mama fiatalkorában eljárt a népparkba, koncerteket hallgatott, táncolt. Mindig nosztalgiával mesélt erről. Most meg csak nevet.

– Te tényleg valami nagyon furcsát álmodhattál ma éjjel – mondja Rebeckának.

– Biztosan – motyogja Rebecka.

A bejegyzés trackback címe:

https://kortrilogia.blog.hu/api/trackback/id/tr904864532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása