a Kör trilógia

Engelsfors. Egy apró csodás kis város Svédországban, ahol 6 lány épp csak elkezdte a középiskolát. Semmi közös nincs bennük - kivéve hogy mindegyikőjükben ősi ördögi erő lakozik. Azt mondják boszorkák. Egy ősi prófécia állítja, hogy ők a kiválasztottak. Ettől a naptól kezdve a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Az idő csak fogy. Valami vadászik rájuk, és ha nem ők találják meg előbb és pusztítják el azt, akkor ők halnak meg… Mats Strandberg és Sara Bergmark Elfgren trilógiája újabb skandináv bestseller, 21 nyelvre fordították le. Az első kötet már magyarul is olvasható. A második kötet fordítása 2013 tavaszán érkezik

Állandó oldalak

Friss topikok

Címkék

Boszorkányok pedig vannak

2012.11.19. 23:31 paddington

Valamit nagyon tudnak a svédek. Ha hátborzongató, hideglelős, sejtelmes sztorira vágyunk, csak arrafelé kutakodjunk. Nem csoda, hogy a svéd krimi szinte önálló műfaj. Mintha a ködös északról származó írók jeges vérbe mártogatnák tollukat. Mintha arrafelé minden misztikusabb lenne egy kicsit.

bumeráng.JPG

tovább »

Engelsfors-i boszorkányok

2012.11.05. 11:19 paddington

Isten háta mögötti svéd kisváros, párás-ködös borzongás és megannyi gyilkos titok – ez Engelsfors, ahol féltucatnyi középiskolás boszorkánylány küldetése megakadályozni a világvégét. S hogy a Kiválasztottak sikerrel járnak-e, arra a kurrens skandináv bestseller – a Kör – ad választ. Sara B. Elfgren és Mats Strandberg 21 nyelvre lefordított misztikus ifjúsági regénysorozatának – Engelsfors Trilógia – első kötete október végén jelent meg magyarul. Ennek kapcsán készített Körinterjút a svéd szerzőpárossal Hegedűs Claudia.

Rebecka a hatodik lány

2012.10.23. 14:58 paddington

Jóformán az iskola összes tanulója kint áll az udvaron. Lökdösődnek, tolakodnak. Felfokozott, de fojtott párbeszédek zajlanak. Senki nem tudja biztosan, ki halt meg, de úgy hírlik, Elias Malmgren. A tanárok mindenkit hazaküldtek ugyan, de láthatóan senkinek sem áll szándékában elindulni, mielőtt ki nem hozzák a holttestet.

A holttest. Rebecka beleborzong. A főbejárat előtt várnak Gustaf-val. A fiú mögötte áll, hátulról átöleli karjával.

– Ígérd meg, hogy téged soha nem ér semmi baj – szólal meg halkan Rebecka.

Gustaf kicsit szorosabban öleli magához a lányt, ajkai megérintik Rebecka fülét.

– Megígérem – mondja.

Ida is belép a képbe

2012.10.23. 14:57 paddington

Ida Holmström áll ott állandó kíséretével, Juliával és Feliciával. Ők hárman Niki, Viki és Tiki, a Kacsamesék kiskacsái szőkített kiadásban.

– Elias Malmgren – folytatja Ida.

– Honnan veszed? – kérdezi Gustaf.

– Kihallgattunk néhány tanárt – feleli Julia.

Ida gyilkos pillantást vet Juliára, nem rejti véka alá, hogy mennyire idegesíti, amiért a másik félbeszakította személyes show-műsorát. Aztán kerekre nyílt kutyaszemekkel Gustafra pillant.

Anna Karin láthatatlanná válik

2012.10.23. 14:55 paddington

Anna-Karin szeretné, ha már ősz lenne.

A kerítéskapunál áll, végigjártatja tekintetét az iskolaudvaron. Körös-körül nyáriasan lenge ruhákba öltözött diákok nyüzsögnek. Mindenütt napbarnított lábak, karok és dekoltázsok. Ő meg legszívesebben belebújna agyonhordott posztókabátjába, a fejére sapkát húzna, a kezét pedig a nagypapaféle kötöttkesztyűbe dugná.

Ma farmert vett föl és egy túlméretezett tréningfelsőt a szintén óriási t-shirtje fölé. A hőmérséklet már a húsz fokot is meghaladja, de inkább legyen melege, minthogy egy négyzetcentivel több látszódjék a bőréből.

Vanessa

2012.10.23. 14:54 paddington

Vanessa szúrós füstszagra ébred.

Ledobja magáról a takarót, az ajtóhoz rohan, felrántja.

De a nappaliban minden csendes. Nem nyaldossák lángok a függönyt, nem gomolyog elő fekete, mérgező füst a konyhából. A dohányzóasztalon egy pizzás karton és néhány sörösdoboz hever. Frasse, a németjuhász a padlón szundít egy napfolt közepén. Mama, Nicke és Vanessa kisöccse, Melvin, már a konyhában ülnek és reggeliznek. Teljesen szokványos reggel a Csipkerózsa utca 17/A ötödik emeletén, a lifttől jobbra, az első lakásajtó mögött.

Vanessa megrázza a fejét. Ekkor jön rá, hogy a szag belőle árad. A haja bűzlik. Mint amikor kicsi korában órákig bámulta azt a béna Szent Iván-éji máglyát Olssonék dombján.

A Kör trilógia folytatódik a harmadik kötet után is

2012.10.05. 19:56 paddington

A Kör trilógia szerzői a szerkesztővel beszélgetnek a Göteborgi Könyvvásáron szeptember 30-án. Maria Larsson ott volt, ő készítette a fotót (köszi!) és azt is tudjuk tőle, a szerzők egyszerre 4 fejezeten is dolgoznak (a harmadik kötet készül) és többször átdolgozzák a szöveget.

Itt hozták nyilvánosságra: a trilógia befejezése után Történetek Engelsforsból címmel nyolc rövid sztori jelenik majd meg a trilógia előtti időszakról, Svédország három legjobb illusztrátorának rajzaival. A következő hónapokra azt ígérik, időről időre nyilvánosságra hoznak majd apró részleteket, "teaser"-eket tesznek majd közzé, amit igyekszünk figyelemmel kísérni és megosztani veletek is.

szerzők_göteborg.jpg

 

Minoo felébredt

2012.09.26. 18:08 paddington

Minoo arra ébred, hogy egész testében reszket. Átfagyott, mintha nyitott ablaknál aludt volna egész este, és alig kap levegőt, mintha valami nagy és súlyos dolog nehezedne a mellkasára.

Állig húzza a takarót, kis gombóccá töpörödik alatta. Már voltak rémálmai korábban is, de semelyik nem kúszott be ennyire a testébe. Még soha ezelőtt nem érzett ekkora megkönnyebbülést, amikor megpillantotta az otthoni szobáját, a sárga-fehér csíkos tapétát.

Kis idő múlva már könnyebben veszi a levegőt, s lassanként átjárja a meleg.

A mobiltelefonjára néz. Mindjárt hét óra. Fel kell kelnie.

Díjazták a Kör trailerét

2012.09.10. 11:04 paddington

Szeptember 8-án, szombaton késő este osztották ki az Első Jövőnéző Könyvtrailerfesztivál díjait. Koszti Zsuzsanna által készített remek trailerünk a profi kategóriában második helyezést ért el a rangos szakmai zsűri döntése értelmében.

A zsűri tagja volt Benedek Anna, a prae.hu irodalmi rovatvezetője, Divinyi Réka forgatókönyvíró, Fabricius Gábor reklámszakember, Forgács Nóra Kinga, a prae.hu filmes rovatának vezetője, valamint M. Tóth Géza animációfilmes rendező. Az első díjat Erdős István vehette át, aki Aprótörpe indiánok című könyvéhez maga rendezett könyvtrailert Bonczföldi Andrea animátorral, Pásztohy Panka dizájnerrel és Erdős Jonatán narrátorral. 

A prae.hu és a JAK közös szervezésében megrendezett vetélkedésen 200 ezer forintos közönségdíjat is kiadtak, amelyet Köllő Ildikó és Balázs Brigitta filmje nyerte, amit a JAK-füzetek sorában megjelenő, Nagypál István A fiúkról című kötetéhez készítettek. A mi filmünk is tetszett a közönségnek, a hatodik helyen végeztünk. Köszönjük a sok-sok szavazatot.

Az összes díjazott film megtekinthető a díjkiosztóról beszámoló cikkben: http://prae.hu/prae/articles.php?aid=5443&cat=67 Gratulálunk minden díjazottnak és résztvevőnek!

Az első boszorkány színrelép

2012.09.10. 10:52 paddington

Az iskola üres és elhagyatott. Furcsa. Alig egy félórával korábban, amikor az igazgatói irodába tartott, tele volt az épület élettel, diákokkal.

Elias Linnéa számát tárcsázza, miközben döngő léptekkel lefelé halad a csigalépcsőn. A lány abban a pillanatban veszi fel, amikor Elias a lépcső aljába ér, és kitárja a lépcsőház földszinti folyosóra nyíló ajtaját.

– Linnéa.

– Én vagyok – szól a telefonba Elias.